Sura El Bekare
Ajet 23
A ako sumnjate u ono što smo Mi objavili robu Svome, donesite vi jednu suru sličnu tome; pozovite i božanstva vaša, ako istinu govorite."
Sura El Bekare
Ajet 24
Pa ako to ne učinite, a nećete učiniti, onda se čuvajte vatre čije će gorivo biti ljudi i kamenje, a pripremljena je za nevjernike.
Sura El-En`am
Ajet 20
Oni kojima smo knjigu dali poznaju Poslanika kao što poznaju sinove svoje; oni koji su sebe upropastili, pa - oni neće vjerovati.
Sura El-En`am
Ajet 33
Mi znamo da tebe zaista žalosti što oni govore. Oni, doista, ne okrivljuju tebe da si ti lažac, nego nevjernici poriču Allahove riječi.
Sura El-En`am
Ajet 34
A poslanici su prije tebe lažnim smatrani, pa su trpjeli što su ih u laž ugonili i mučili sve dok im ne bi došla pomoć Naša - a niko ne može Allahove riječi zamijeniti - i do tebe su doprle o poslanicima neke vijesti.
Sura El-En`am
Ajet 52
I ne tjeraj od sebe one koji se ujutro i navečer Gospodaru svome mole želeći lice Njegovo - ti nećeš za njih odgovarati, a ni oni neće odgovarati za tebe, jer bi, ako bi ih ti otjerao, nasilnik bio.
Sura El-En`am
Ajet 54
A kada ti dođu oni koji u riječi Naše vjeruju, ti reci: Mir vama! Gospodar vaš je sam Sebi propisao da bude milostiv: ako neko od vas kakvo ružno djelo iz lahkomislenosti učini, pa se poslije pokaje i popravi - pa, Allah će doista oprostiti i milostiv biti.
Sura El-En`am
Ajet 57
Reci: "Ja sam na jasnoj uputi od moga Gospodara, a vi je poričite. Nije u mojoj vlasti ono što vi požurujete; pita se samo Allah, On sudi po pravdi i On je sudija najbolji."
Sura El-En`am
Ajet 92
A ova Knjiga, koju objavljujemo, blagoslovljena je, ona potvrđuje onu prije nje da opominješ Meku i ostali svijet. A oni koji u onaj svijet vjeruju - vjeruju i u nju i o namazima svojim brigu brinu.
Sura El-Maide
Ajet 67
"O, Poslaniče, kazuj ono što ti se objavljuje od Gospodara tvoga - ako ne učiniš, onda nisi dostavio poslanicu Njegovu - a Allah će te od ljudi štititi. Allah zaista neće ukazati na pravi put narodu koji neće da vjeruje."
Sura El-En`am
Ajet 112
Tako smo svakom vjerovjesniku neprijatelje određivali, šejtane u vidu ljudi i džinova, koji su jedni drugima kićene besjede govorili da bi ih obmanuli; a da je Gospodar tvoj htio, oni to ne bi učinili; zato ti ostavi njih, i ono što izmišljaju;
Sura El-En`am
Ajet 124
A kada njima dokaz dolazi, oni govore: "Mi nećemo vjerovati sve dok se i nama ne da nešto slično onome što je Allahovim poslanicima dato." A Allah najbolje zna kome će povjeriti poslanstvo Svoje. One koji griješe sigurno će stići od Allaha poniženje i patnja velika zato što spletkare.
Sura El-En`am
Ajet 130
O skupe džinski i ljudski, zar vam iz redova vaših nisu dolazili poslanici koji su vam ajete Moje kazivali i upozoravali vas da ćete ovaj vaš dan dočekati? Oni će reći: "Mi to priznajemo na svoju štetu." Njih je život na Zemlji bio obmanuo i oni će sami protiv sebe posvjedočiti da su bili nevjernici.
Sura Junus
Ajet 2
Zašto je čudno ljudima što Mi objavljujemo jednom između njih: "Opominji ljude! A vjernike obraduj divnom nagradom kod Gospodara njihova!" Nevjernici govore: "Ovaj je zaista pravi čarobnjak!″
Sura El-Enfal
Ajet 20
O vjernici, pokoravajte se Allahu i Njegovu Poslaniku, i ne napuštajte ga, ta vi slušate šta on govori
Sura El-A`raf
Ajet 157
"...onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji neće znati ni čitati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji u njega budu vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili - postići ono što budu željeli."
Sura El-A`raf
Ajet 158
Reci: "O ljudi, ja sam svima vama Allahov poslanik, Njegova vlast je i na nebesima i na Zemlji; nema drugog boga osim Njega, On život i smrt daje, i zato vjerujte u Allaha i Poslanika Njegova, vjerovjesnika, koji ne zna čitati i pisati, koji vjeruje u Allaha i riječi Njegove; njega slijedite - da biste bili upućeni!"
Sura El-Enfal
Ajet 45
O vjernici, kad se s kakvom četom sukobite, smjeli budite i neprestano Allaha spominjite, da biste postigli što želite
Sura El-A`raf
Ajet 172
I kad je Gospodar tvoj od Ademovih sinova iz njihovih kičmi izveo potomstvo njihovo i zatražio od njih da posvjedoče protiv sebe: "Zar Ja nisam Gospodar vaš?" - oni su odgovarali: "Jesi, mi svjedočimo" - i zato da na Sudnjem danu ne reknete: "Mi o ovome nismo ništa znali."
Sura El-A`raf
Ajet 173
Ili da ne reknete: "Naši su preci prije nas druge Allahu ravnim smatrali, a mi smo pokoljenje poslije njih. Zar ćeš nas kazniti za ono što su lažljivci činili?"
Sura El-A`raf
Ajet 174
I tako, eto, Mi opširno iznosimo dokaze, da bi oni došli sebi.
Sura El Bekare
Ajet 57
I Mi smo vam od oblaka hladovinu načinili i manu i prepelice vam slali. Jedite lijepa jela, kojima vas opskrbljujemo! Oni Nama nisu naudili, nego su sami sebi nepravdu nanijeli.
Sura El-A`raf
Ajet 188
Reci: "Ja ne mogu ni samom sebi neku korist pribaviti, ni od sebe kakvu štetu otkloniti; biva onako kako Allah hoće. A da poznajem gajb, stekao bih mnoga dobra, a zlo bi bilo daleko od mene; ja samo donosim opomene i radosne vijesti ljudima koji vjeruju."
Sura Er-Ra`d
Ajet 30
I tako smo te poslali narodu prije kojeg su bili i nestali drugi narodi, da im kazuješ ono što ti objavljujemo, jer oni u Svemilosnog ne vjeruju. Reci: "On je Gospodar moj, nema boga osim Njega, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."
Sura Er-Ra`d
Ajet 36
Neki od onih kojima smo dali knjigu raduju se svemu što objavljujemo tebi, ali neki protivnici ne priznaju nešto od Objave. Reci: "Meni je naređeno da samo Allahu ibadet činim i da Njemu nikoga ravnim ne smatram; Njemu ja pozivam i Njemu se vraćam."
Sura Er-Ra`d
Ajet 38
I prije tebe smo poslanike slali, i žene i porod im davali. I ni jedan poslanik nije donio nijedno čudo sobom već Allahovom voljom. Svako doba imalo je Knjigu.
Sura Er-Ra`d
Ajet 40
Bilo da ti pokažemo dio onoga čime im prijetimo, bilo da ti život oduzmemo, tvoje je da objavljuješ, a Naše da tražimo polaganje računa.
Sura Er-Ra`d
Ajet 43
Oni koji ne vjeruju govore: "Ti nisi poslanik." Reci: "Meni i vama dovoljan će kao svjedok biti Allah, i onaj koji zna šta je Knjiga."
Sura Ibrahim
Ajet 4
"Mi nismo poslali ni jednog poslanika koji nije govorio jezikom naroda svoga, da bi mu objasnio. A Allah stavlja u zabludu onoga koga hoće i ukazuje na pravi put onome kome hoće; On je Silan i Mudar."
Sura El-Isra
Ajet 1
Uzvišen neka je Onaj Koji je u jednom času noći preveo Svoga roba iz Mesdžid-Harama u Mesdžid-Aksa, čiju smo okolicu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali. - On, uistinu, sve čuje i sve vidi.
Sura En-Nahl
Ajet 63
"Allaha Nam, Mi smo i prije tebe narodima poslanike slali, ali im je šejtan lijepim predstavljao postupke njihove, i on je sada drug njihov, njih čeka patnja nesnosna."
Sura En-Nahl
Ajet 82
"A ako oni okrenu glave - pa ti si dužan samo da jasno objavljuješ."
Sura En-Nahl
Ajet 89
"A šta će biti onog Dana kada protiv svakog naroda dovedemo po jednog svjedoka, od njega samog, i tebe dovedemo kao svjedoka protiv ovih! Mi tebi objavljujemo Knjigu kao objašnjenje za sve i kao uputu i milost i radosnu vijest za muslimane."
Sura En-Nahl
Ajet 101
"Kada Mi ajet dokinemo drugim - a Allah najbolje zna što objavljuje - oni govore: 'Ti samo izmišljaš!' A nije tako, nego većina njih ne zna."
Sura En-Nahl
Ajet 102
"Reci: 'Od Gospodara tvoga objavljuje ga melek Džibril s istinom, da još više učvrsti vjernike u vjerovanju, i da bude putokaz i radosna vijest svim muslimanima.'"
Sura En-Nahl
Ajet 103
"Mi dobro znamo da oni govore: 'Poučava ga jedan čovjek!' Jezik onoga zbog koga oni krivo govore jezik je tuđina, a ovaj Kur'an na jasnom je arapskom jeziku."
Sura El-Isra
Ajet 75
I tada bismo ti doista dali da iskusiš dvostruku muku u životu i dvostruku patnju poslije smrti; tada ne bi nikoga našao ko bi ti protiv Nas pomogao.
Sura El-Isra
Ajet 90
I govore: "Nećemo ti vjerovati sve dok nam iz zemlje izvor-vodu ne izvedeš."
Sura El-Isra
Ajet 91
"Ili dok ne budeš imao vrt od palmi i loze, pa da kroz njeg svukuda rijeke provedeš."
Sura El-Isra
Ajet 92
"Ili dok na nas nebo u parčadima ne oboriš, kao što tvrdiš; ili dok Allaha i meleke kao jamce dovedeš."
Sura El-Isra
Ajet 93
"Ili dok ne budeš imao kuću od zlata ili dok se na nebo ne uspenješ; a nećemo vjerovati ni da si se uspeo sve dok nam ne doneseš Knjigu da je čitamo." Reci: "Uzvišen neka je Gospodar moj! - zar ja nisam samo čovjek, poslanik?"
Sura El-Isra
Ajet 94
A ljude je, kad im je dolazila objava, odvraćalo od vjerovanja samo to što su govorili: "Zar je Allah kao poslanika čovjeka poslao?"
Sura El-Isra
Ajet 95
Reci: "Kad bi na Zemlji meleki smireno hodili, Mi bismo im s neba meleka za poslanika poslali."
Sura El-Hidžr
Ajet 11
I nijedan im poslanik nije došao, a da mu se nisu narugali."
Sura Jusuf
Ajet 108
Reci: "Ovo je put moj, ja pozivam k Allahu, imajući jasne dokaze, ja, i svaki onaj koji me slijedi, i neka je Uzvišen Allah, ja Njemu nikoga ne smatram ravnim."
Sura El-Enbija
Ajet 3
Srca rasijanih. A mnogobošci govore šapatom: "Da li je ovaj nešto drugo do čovjek kao i vi? Zar ćete slijediti vradžbinu, a vidite da jest!"
Sura El-Enbija
Ajet 4
"Gospodar moj zna", reče on, "šta se govori na nebu i na Zemlji; On sve čuje i sve zna!"
Sura El-Enbija
Ajet 5
Oni čak, govore: "To su samo zbrkani snovi; on ga izmišlja; on je pjesnik; neka nam donese kakvo čudo kao i prijašnji poslanici!"
Sura El-Hadždž
Ajet 15
Onaj ko misli da Poslaniku Allah neće pomoći ni na ovom ni na onom svijetu, neka rastegne uže do tavanice i neka razmisli da li će njegov postupak, ako se objesi, otkloniti ono zbog čega se on ljuti.
Sura El-Mu`minun
Ajet 72
ili od njih tražiš nagradu? Ta nagrada Gospodara tvoga bolja je, On najbolje nagrađuje.
Sura El-Mu`minun
Ajet 73
Ti njih pozivaš na Pravi put
Sura El-Enbija
Ajet 107
A Tebe smo samo kao milost svjetovima poslali.
Sura El-Hadždž
Ajet 67
Svakoj vjerskoj zajednici propisali smo vjerozakon prema kome je trebalo da se vlada, i ne dozvoli, nikako, da se s tobom o tome raspravlja. Ti pozivaj svome Gospodaru, jer ti si, uistinu, na Pravom putu.
Sura El-Hadždž
Ajet 68
A ako se oni budu s tobom prepirali, reci: "Allah dobro zna ono što vi radite!"
Sura El-Hadždž
Ajet 69
Allah će vam na Sudnjem danu presuditi o onome u čemu se razilazite.
Sura El-Hadždž
Ajet 75
Allah odabire poslanike među melekima i ljudima - Allah sve čuje i sve vidi.
Sura El-Hadždž
Ajet 76
On zna šta su uradili i šta će uraditi. A Allahu se sve vraća.
Sura El-Furkan
Ajet 30
Poslanik rekao je: 'Gospodaru moj, narod moj ovaj Kur'an izbjegava
Sura El-Kasas
Ajet 46
Ti nisi bio pored brda kada su Musaa pozivali, ali Mi smo te poslali kao milost Gospodara tvoga da opominješ ljude kojima prije tebe nije došao niko ko bi ih opomenuo, da bi se opametili,
Sura El -Ahzab
Ajet 6
Vjerovjesnik je preči vjernicima nego oni sami sebi, a žene njegove su - kao majke njihove. A srodnici, po Allahovoj Knjizi, preči su jedni drugima od ostalih vjernika i muhadžira, a prijateljima svojim možete oporukom nešto da ostavite. To u Knjizi piše.
Sura El -Ahzab
Ajet 7
Kad smo od vjerovjesnika zavjet njihov uzeli, i od tebe, i od Nuha, i od Ibrahima, i od Musaa, i od Isaa, sina Merjemina, čvrst smo zavjet uzeli
Sura El -Ahzab
Ajet 8
Da bi On pitao iskrene o njihovoj iskrenosti; a nevjernicima je On pripremio bolnu patnju.
Sura Sebe`
Ajet 28
Mi smo te poslali svima ljudima da radosne vijesti donosiš i da opominješ, ali većina ljudi ne zna.
Sura Sebe`
Ajet 46
Reci: "Ja vam savjetujem samo jedno: ustanite iskreno prema Allahu, dvojica po dvojica, ili jedan po jedan, pa zatim razmislite da drug vaš nije lud. On vas samo prije teške patnje opominje."
Sura Sebe`
Ajet 47
Reci: "Kakvu god nagradu da zatražim od vas, nek ostane vama, mene će nagraditi Allah, On je svjedok svake stvari.
Sura El Bekare
Ajet 128
Gospodaru naš, učini nas dvojicu Tebi odanim (muslimanima), i porod naš neka bude Tebi odan, pokaži nam obrede naše i oprosti nam, jer Ti primaš pokajanje i milostiv si.
Sura El Bekare
Ajet 143
Tako smo vas učinili zajednicom sredine, kako biste bili svjedoci drugim ljudima, i kako bi Poslanik vama bio svjedok I Mi smo promijenili kiblu prema kojoj si se okretao samo zato da bismo istakli one koji slijede Poslanika od onih koji ne vjeruju, jer to je doista teško bilo svima, izuzev onih kojima je Allah ukazao na Pravi put Allah neće dozvoliti da propadne vjerovanje vaše a Allah je prema ljudima doista blag i milostiv.
Sura El Bekare
Ajet 151
Kao što smo vam Mi jednoga od vas kao poslanika poslali da vam ajete Naše kazuje, da vas očisti, da vas Knjizi i mudrosti pouči, i da vas ono što niste znali nauči.
Sura El Bekare
Ajet 152
Pa, sjećajte se vi Mene, i Ja ću se vas sjetiti zahvaljujte Mi, nemojte nevjernici biti.
Sura Ez-Zumer
Ajet 30
Ti ćeš, zacijelo, umrijeti, a i oni će, također, pomrijeti.
Sura Ez-Zumer
Ajet 31
I poslije, na Sudnjem danu, pred Gospodarom ćete se svojim jedan s drugim sporiti.
Sura Sad
Ajet 72
pa kad mu savršen oblik dam i život u nj udahnem, vi mu se poklonite!"
Sura Sad
Ajet 86
Reci: "Ne tražim ja od vas za ovo nikakvu nagradu i ja nisam izvještačen,
Sura En-Nedžm
Ajet 2
vaš drug nije s Pravoga puta skrenuo i nije zalutao!
Sura En-Nedžm
Ajet 3
On ne govori po hiru svome
Sura En-Nedžm
Ajet 6
razboriti, koji se pojavio u liku svome
Sura El-Džumu`a
Ajet 2
On je neukima poslao Poslanika, jednog između njih, da im ajete Njegove kazuje i da ih očisti i da ih Knjizi i mudrosti nauči, jer su prije bili u očitoj zabludi,
Sura Et-Tevba
Ajet 43
"Neka ti Allah oprosti što si dozvolio da izostanu, dok se nisi uvjerio koji od njih govore istinu, a koji lažu."
Sura Et-Tahrim
Ajet 1
O Vjerovjesniče, zašto sebi zabranjuješ ono što ti je Allah dozvolio - želeći zadovoljstvo svojih žena? A Allah mnogo prašta i milostiv je.
Sura El-Kalem
Ajet 48
"Ti strpljivo čekaj presudu Gospodara svoga i ne budi kao onaj što u kitu bi, kad je zavapio, a ogorčen je bio"
Sura El-Mea`ridž
Ajet 5
Ti se strpi strpljenjem lijepim.
Sura En-Nazi`at
Ajet 26
To je pouka za onoga koji se bude Allaha bojao
Sura El - Burudž
Ajet 9
Čija je vlast i na nebesima i na Zemlji, a Allah je svemu Svjedok
Sura Et-Tekvir
Ajet 21
Kome se drugi potčinjavaju, tamo pouzdanog
Sura Et-Tekvir
Ajet 24
i, kada je u pitanju Objava, on nije škrt
Sura Ed-Duha
Ajet 4
Onaj svijet je, zaista, bolji za tebe od ovog svijeta
Sura Ed-Duha
Ajet 5
a Gospodar tvoj će tebi sigurno dati, pa ćeš zadovoljan biti
Sura Ed-Duha
Ajet 6
Zar te siročetom ne nađe, pa ti utočIšte dade
Sura Ed-Duha
Ajet 7
I zalutalim te nađe, pa te uputi.
Sura Ed-Duha
Ajet 8
i siromahom te nađe, pa te bogatim učini
Sura El-Inširah
Ajet 1
Zar grudi tvoje nismo prostranim učinili
Sura El-Inširah
Ajet 2
i breme tvoje s tebe skinuli
Sura El-Inširah
Ajet 4
i spomen na tebe visoko uzdigli
Sura El-Fil
Ajet 1
Zar nisi čuo šta je sa vlasnicima slona Gospodar tvoj uradio!
Sura El-Fil
Ajet 2
Zar lukavstvo njihovo nije upropastio.
Sura El-Fil
Ajet 3
i protiv njih jata ptica poslao
Sura El-Fil
Ajet 4
koje su na njih grumenje od gline pečene bacale
Sura El-Fil
Ajet 5
pa ih kao izjedeno lišće učinio?
Sura Kurejš
Ajet 2
navike njihove da zimi i ljeti putuju.
Sura Kurejš
Ajet 3
neka oni Gospodaru ove Kuće robuju
Sura Kurejš
Ajet 4
koji ih gladne hrani i od straha brani
Sura El-Leheb
Ajet 4
i žena njegova što drvlje nosi.
Sura Ali -Imran
Ajet 79
Nije primjereno čovjeku da mu Allah da Knjigu, i mudrost, i vjerovjesništvo, a zatim da govori ljudima: "Budite robovi moji mimo Allaha!", nego: "Budite učeni i pobožni, time što Knjizi poučavate i što je i sami proučavate!
Sura Ali -Imran
Ajet 80
On vam ne naređuje da meleke i vjerovjesnike gospodarima smatrate! Zar da vam naređuje nevjerovanje, nakon što ste postali muslimani?!
Sura Ali -Imran
Ajet 81
I kada je Allah od vjerovjesnika obavezu uzeo: ”Kad god da vam podarim Knjigu i mudrost, zatim vam dođe Poslanik koji potvrđuje ono što je s vama, da ćete ga sigurno prihvatiti i podržati”?! Reče Allah: "Da li potvrđujete i prihvaćate obavezu prema Meni?" Odgovoriše: "Potvrđujemo." "Budite onda svjedoci!", reče On, "a i Ja s vama svjedočim!
Sura Ali -Imran
Ajet 82
A oni koji i poslije toga glave okrenu, doista su to grješnici.
Sura Ali -Imran
Ajet 93
Svaka hrana bila je dozvoljena sinovima Israilovim, osim one koju je Israil sam sebi zabranio prije nego je Tevrat objavljen bio. Reci: "Donesite Tevrat i čitajte ga, ako istinu govorite!
Sura Ali -Imran
Ajet 113
Nisu oni svi isti! Ima ispravnih sljedbenika Knjige, koji po cijelu noć ajete Allahove uče i sedždu Mu čine!
Sura Ali -Imran
Ajet 176
Neka te ne žaloste oni koji srljaju u nevjero¬vanje! Oni nimalo neće Allahu nauditi! Allah želi da im ne učini bilo kakvo dobro na dru¬gom svijetu i njima pripada kazna velika!
Sura Ali -Imran
Ajet 177
Oni koji su vjerovanje za nevjerovanje prodali, Allahu neće ništa nauditi! Njima pripada kazna bolna!
Sura Ali -Imran
Ajet 178
Neka nevjernici nikako ne misle da je dobro za njih to što im dajemo dug život! Mi im dug život dajemo samo zbog toga kako bi ogrezli u grijehu i njima pripada patnja sramna!
Sura Ali -Imran
Ajet 179
I ne može biti da Allah vjernike ostavi u stanju u kojem ste vi, dok loše od dobrih ne odvoji! I ne može biti da vam Allah otkrije ono što je skriveno, nego On odabire koga hoće od poslanika Svojih! Zato, vjerujte u Allaha i poslanike Njegove, a ako vjerovali budete i čuvali se, vama pripada velika nagrada!
Sura Ali -Imran
Ajet 184
A ako te budu lašcem smatrali, pa i prije tebe su lašcima smatrani poslanici koji su Jasne dokaze i spise i Knjigu svjetilju donosili!
Sura En-Nisa`
Ajet 65
I tako Mi Gospodara tvoga, oni neće vjerovati dok za sudiju u sporovima međusobnim tebe ne prihvate, a potom u dušama svojim tegobe ne osjete za ono što si odredio i sasvim se ne predaju!
Sura En-Nisa`
Ajet 80
Ko se pokori Poslaniku, pokorio se i Allahu, a ko glavu okrene, pa Mi te nismo poslali da im čuvar budeš!
Sura En-Nisa`
Ajet 84
Zato se bori na Allahovom putu, ne obavezujući osim sebe, a vjernike podstiči! Možda će Allah zaustaviti silu onih koji ne vjeruju, jer Allah je silniji i kazne Njegove su strožije!
Sura El-Hidžr
Ajet 89
i reci: 'Ja samo javno opominjem
Sura El-Hidžr
Ajet 90
kao što smo i sljedbenike Knjige opomenuli
Sura El-Hidžr
Ajet 94
Ti javno ispovijedaj ono što ti se naređuje i mnogobožaca se okani
Sura El-Hidžr
Ajet 95
Mi ćemo te osloboditi onih koji se rugaju
Sura El-Hidžr
Ajet 97
Mi dobro znamo da ti je teško u duši zbog onoga što oni govore
Sura El-Hidžr
Ajet 98
zato veličaj Gospodara svoga i hvali Ga, i sedždu obavljaj
Sura El-Hidžr
Ajet 99
i sve dok si živ, Gospodaru svome ibadet čini!
Sura El -Ahzab
Ajet 37
A kad ti reče onome kome je Allah bio blagodaran, i kome si i ti bio blagodaran: 'Zadrži ženu svoju i boj se Allaha!' - u sebi si skrivao ono što će Allah objelodaniti i ljudi si se bojao, a preče je da se Allaha bojiš. I pošto je Zejd s njom živio i od nje se razveo, Mi smo je za tebe udali kako se vjernici ne bi ustručavali više da se žene ženama posinaka svojih kad se oni od njih razvedu. A Allahova odredba je izvršiva!
Sura El -Ahzab
Ajet 40
Muhammed nije otac nijednom od vaših ljudi, nego je Allahov poslanik i posljednji vjerovjesnik - a Allah sve dobro zna.
Sura El -Ahzab
Ajet 50
O Vjerovjesniče, Mi smo ti dozvolili da budu žene tvoje one kojima si dao vjenčane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena, i kćeri stričeva tvojih, i kćeri tetaka tvojih po ocu, i kćeri daidža tvojih, i kćeri tetaka tvojih po materi koje su se s tobom iselile, i samo tebi, a ne ostalim vjernicima - ženu - vjernicu koja sebe pokloni Vjerovjesniku, ako Vjerovjesnik hoće da se njome oženi - da ti ne bi bilo teško. Mi znamo šta smo propisali vjernicima kada je riječ o ženama njihovim i o onima koje su u vlasništvu njihovu. A Allah prašta i Milostiv je!
Sura El -Ahzab
Ajet 51
Možeš zanemariti one među njima koje hoćeš i možeš pozvati sebi onu koju hoćeš, a možeš zatražiti onu koju si udaljio, ni jedno od toga nije tvoj grijeh. Najlakše će tako one radosne biti i neće se žalostiti i tako će sve onim što im ti daješ zadovoljne biti - a Allah zna šta je u srcima vašim; Allah zna sve i Blag je.
Sura El -Ahzab
Ajet 56
Allah i meleci Njegovi blagosiljaju Vjerovjesnika. O vjernici, blagosiljajte ga i vi i šaljite mu pozdrav!
Sura El -Ahzab
Ajet 57
One koji Allaha i Poslanika Njegova budu vrijeđali, Allah će i na ovom i na onom svijetu prokleti, i sramnu im patnju pripremiti.
Sura El-Muzzemmil
Ajet 15
Mi smo vam zaista poslali Poslanika da bi svjedočio protiv vas isto onako kao što smo i Faraonu poslanika poslali,
Sura El-Muzzemmil
Ajet 16
ali Faraon nije poslušao poslanika, pa smo ga teškom kaznom kaznili.
Sura El-Kijame
Ajet 16
Ne izgovaraj ga (Kur‘an) jezikom svojim da bi ga što prije zapamtio,
Sura El-Kijame
Ajet 17
Mi smo ga dužni skupiti da bi ga ti čitao
Sura El-Kijame
Ajet 18
A kada ga čitamo, ti prati čitanje njegovo,
Sura El-Kijame
Ajet 19
a poslije, Mi smo ga dužni objasniti