Sura El-Maide
Ajet 17
"Nevjernici su oni koji govore: "Bog je - Mesih, sin Merjemin!" Reci: "Ko može spriječiti Allaha da, ako hoće, uništi Mesiha, sina Merjemina, i majku njegovu i sve one koji su na Zemlji?" Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih; On stvara što hoće, i Allah sve može."
Sura El-Maide
Ajet 18
"Jevreji i kršćani kažu: "Mi smo djeca Božija i miljenici Njegovi." Reci: "Pa zašto vas On kažnjava zbog grjehova vaših?" A nije tako! Vi ste kao i ostali ljudi koje On stvara: kome hoće On će oprostiti, a koga hoće On će kazniti. Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji i na onome što je između njih, i Njemu će se svi vratit."
Sura El-A`raf
Ajet 33
Reci: "Gospodar moj zabranjuje razvrat, i javni i tajni, i grijehe, i neopravdanu primjenu sile, i da Allahu smatrate ravnim one za koje On nikakav dokaz objavio nije, i da o Allahu govorite ono što ne znate."
Sura El-A`raf
Ajet 37
Ima li, onda, nepravednijeg od onoga koji o Allahu govori laž i ne priznaje Njegove riječi? Takvi će dobiti sve ono što im je zapisano. Ali, kada im izaslanici Naši dođu da im duše uzmu, upitat će: ′A gdje su oni kojima ste se, umjesto Allahu, klanjali?′ - Izgubili su nam se" - odgovorit će, i sami protiv sebe posvjedočiti da su nevjernici bili.
Sura El-En`am
Ajet 5
Oni smatraju da je laž istina koja im dolazi, ali njima će sigurno stići vijesti onoga čemu se rugaju.
Sura El-En`am
Ajet 9
A da ga melekom učinimo, opet bismo ga kao čovjeka stvorili i opet bismo im učinili nejasnim ono što im nije jasno.
Sura El-En`am
Ajet 82
"Bit će sigurni samo oni koji vjeruju i vjerovanje svoje s mnogoboštvom ne miješaju: oni će biti na pravom putu."
Sura El-En`am
Ajet 88
To je Allahovo uputstvo na koje On ukazuje onima kojima hoće od robova Svojih. A da su oni druge Njemu ravnim smatrali, sigurno bi im propalo ono što su činili.
Sura El-En`am
Ajet 93
Ko je nepravedniji od onoga koji laži o Allahu iznosi ili koji govori: "Objavljuje mi se" - a ništa mu se ne objavljuje, ili koji kaže: "I ja ću reći isto onako kao što Allah objavljuje." A da ti je vidjeti nevjernike u smrtnim mukama, kada meleki budu ispružili ruke svoje prema njima: "Spasite se ako možete! Od sada ćete neizdržljivom kaznom biti kažnjeni zato što ste na Allaha ono što nije istina iznosili i što ste se prema dokazima Njegovim oholo ponašali."
Sura El-En`am
Ajet 94
A doći ćete nam pojedinačno, onakvi kakve smo vas prvi put stvorili, napustivši dobra koja smo vam bili darovali. Mi ne vidimo s vama božanstva vaša koja ste Njemu ravnim smatrali, pokidane su veze među vama i nema vam onih koje ste posrednicima držali.
Sura El-En`am
Ajet 100
Nevjernici smatraju džinove ravnim Allahu, a On je njih stvorio, i izmislili su, ne misleći šta govore, da On ima sinove i kćeri. Slavljen i čist je On i vrlo visoko iznad onoga kako ga oni opisuju!
Sura El-En`am
Ajet 108
Ne grdite one kojima se oni, pored Allaha, klanjaju, da ne bi i oni, nepravedno i ne misleći šta govore, Allaha grdili. - Kao i ovima, tako smo svakom narodu lijepim postupke njihove predstavljali. Oni će se, na kraju, Gospodaru svome vratiti, pa će ih On o onom što su radili obavijestiti.
Sura El-En`am
Ajet 109
Oni se zaklinju Allahom, najtežom zakletvom, da će, ako im dođe čudo, sigurno zbog njega vjernici postati. Reci: "Sva su čuda samo u Allaha!" A šta vi znate, možda bi oni, kada bi im ona došla, vjernici postali,
Sura El-En`am
Ajet 136
Oni određuju za Allaha dio ljetine i dio stoke, koju je On stvorio, pa govore: ”Ovo je za Allaha” - tvrde oni – ”a ovo za božanstva naša!" Međutim, ono što je namijenjeno božanstvima njihovim ne stiže Allahu, dok ono što je određeno za Allaha stiže božanstvima njihovim. Kako ružno oni sude.
Sura El-En`am
Ajet 137
Mnogim su mnogobošcima tako isto šejtani njihovi ubijanje vlastite djece lijepim prikazali, da bi ih upropastili i da bi ih u vjeri njihovoj zbunili. A da je Allah htio, oni to ne bi činili. Zato i njih i njihove izmišljotine ostavi!
Sura El-En`am
Ajet 138
Oni govore: "Ova i ova stoka i ti i ti zemaljski plodovi zabranjeni su, smiju ih jesti samo oni kojima mi dozvoljavamo" - tvrde oni - "a ove i ove je kamile zabranjeno jahati." Ima stoke prilikom čijeg klanja ne spominju Allahovo ime, izmišljajući o Njemu laži. A On će ih sigurno zbog onoga što izmišljaju kazniti.
Sura El-En`am
Ajet 139
Oni govore: "Ono što je u utrobama ove i ove stoke dozvoljeno je samo muškarcima našim, a zabranjeno našim ženama. A ako se plod izjalovi, onda su u tome sudionici." - Allah će ih za neistine njihove koje oni pričaju kazniti, On je mudar i sveznajući.
Sura Ali -Imran
Ajet 10
Doista onima koji ne vjeruju neće ništa koristiti imeci njihovi, ni djeca njihova kod Allaha, i oni su gorivo za Vatru!
Sura El-Enfal
Ajet 31
Kada im se riječi Naše kazuju, govore: Već smo čuli! Da hoćemo, i mi bismo tako nešto rekli; to su samo izmišljotine naroda drevnih
Sura Hud
Ajet 7
On je u šest dana nebesa i Zemlju stvorio - a Njegov je prijesto iznad vode bio - da bi vas iskušao - koji će od vas bolje postupati. Ako ti rekneš: Poslije smrti bit ćete doista oživljeni, nevjernici će sigurno reći: Ovo nije ništa drugo do očita varka!
Sura El-Enfal
Ajet 50
A da si samo vidio kad su meleki nevjernicima duše uzimali i po licima ih njihovim i straga udarali:Iskusite patnju u ognju
Sura Junus
Ajet 15
A kad im se kazuju ajeti Naši, koji su jasni, onda govore oni koji ne vjeruju da će pred Nas stati: "Donesi ti kakav drugi Kur'an, ili ga izmijeni!" Reci: "Nezamislivo je da ga ja sam od sebe mijenjam, ja slijedim samo ono što mi se objavljuje, ja se bojim - ako budem neposlušan svome Gospodaru - patnje na Velikom danu."
Sura Junus
Ajet 28
A na Dan kad ih sve okupimo reći ćemo onima koji su Allahu druge ravnim smatrali: "Stanite i vi i božanstva vaša!" Pa ćemo ih razdvojiti, a božanstva njihova će reći: "Niste se vi nama klanjali."
Sura Junus
Ajet 29
Allah je dovoljan svjedok i nama i vama, mi doista nismo znali da ste nam se klanjali.
Sura Junus
Ajet 31
Upitaj: "Ko vas hrani s neba i iz Zemlje, čije su djelo sluh i vid, ko stvara živo iz neživog, a pretvara živo u neživo i ko upravlja svim?" "Allah", reći će oni. A ti reci: "Pa zašto Ga se onda ne bojite?"
Sura Junus
Ajet 41
I ako te oni budu u laž utjerivali, ti reci: "Meni moja, a vama vaša djela; vi nećete odgovarati za ono što ja radim, a ja neću odgovarati za ono što vi radite."
Sura El-A`raf
Ajet 191
Zar da Njemu smatraju ravnim one koji ne mogu ništa stvoriti, i sami su stvoreni,
Sura El-A`raf
Ajet 192
i koji im ne mogu pomoći niti mogu pomoći sebi?
Sura El-A`raf
Ajet 193
A ako ih zamolite da vas na pravi put upute, neće vam se odazvati; isto vam je pozivali ih ili šutjeli.
Sura El-A`raf
Ajet 194
Oni kojima se vi, pored Allaha, klanjate, zaista su robovi, kao i vi. Pa, vi im se klanjajte, i neka vam se odazovu ako istinu govorite!
Sura El-A`raf
Ajet 195
Imaju li oni noge da na njima hodaju, ili ruke da njima hvataju, imaju li oči da njima gledaju, ili uši da njima čuju? Reci: Zovite božanstva vaša, pa protiv mene kakvo hoćete lukavstvo smislite i ne odugovlačite
Sura El-A`raf
Ajet 196
Moj je zaštitnik Allah, Koji Knjigu objavljuje i On se o dobrima brine.
Sura El-A`raf
Ajet 197
A oni kojima se vi, pored Njega, klanjate, ne mogu ni vama, a ni sebi pomoći.
Sura El-A`raf
Ajet 198
A kad ih zamolite da vas upute na pravi put, oni ne čuju; vidiš ih kao da te gledaju, ali oni ne vide.
Sura El-A`raf
Ajet 203
Kad im nijedan znak ne doneseš, oni govore: "Zašto ga sam ne izmisliš!" - Reci: "Ja slijedim samo ono što mi Gospodar moj objavljuje." Ovo su jasni dokazi od Gospodara vašeg i uputstvo i milost za ljude koji vjeruju.
Sura Er-Ra`d
Ajet 7
A oni koji ne vjeruju govore: "Zašto mu Gospodar njegov ne pošalje čudo?" Tvoje je da opominješ, a svaki je narod imao onoga koji ga je na pravi put upućivao.
Sura Er-Ra`d
Ajet 14
Samo se Njemu može moliti. A oni kojima se pored Njega mole - neće im se odazvati, kao što ni voda neće stići u usta onome koji prema njoj samo dlanove svoje pruži; molitva nevjernika stvar je zgubljena.
Sura Er-Ra`d
Ajet 27
Nevjernici govore: "Zašto mu Gospodar njegov ne pošalje čudo?" Reci: "Allah stavlja u zabludu onoga koga On hoće, a k Sebi upućuje onoga ko Mu se pokajnički obraća."
Sura Er-Ra`d
Ajet 33
Zar Allahu, Koji nad svakim bdi, što god uradi, zar da Njemu druge smatraju ravnim? Reci: "Opišite ih." Zar vi hoćete Njega učiti, kao da On ne zna šta ima na Zemlji, ili ih vi samo tako nazivate? Onima koji ne vjeruju čini se lijepim spletkarenje njihovo, i oni su s pravog puta zalutali. A onaj koga Allah u zabludu stavi neće imati nikoga da ga na pravi put uputi.
Sura En-Nahl
Ajet 20
"A oni kojima se oni mjesto Allahu klanjaju - ništa ne stvaraju; oni su sami stvoreni"
Sura El-Hidžr
Ajet 5
Nijedan narod ne može ni ubrzati ni usporiti konac svoj."
Sura En-Nahl
Ajet 57
"Oni Allahu kćeri pripisuju - uzvišen i čist je On! - a sebi ono što priželjkuju."
Sura En-Nahl
Ajet 62
"Oni Allahu pripisuju ono prema čemu sami odvratnost osjećaju i njihovi jezici govore laž da njih čeka najljepša nagrada; a njih, nema sumnje, vatra čeka: oni će se u nju prvi potjerati."
Sura El-Isra
Ajet 17
I koliko smo samo naroda poslije Nuha uništili! A dovoljno je to što Gospodar tvoj zna i vidi grijehe robova Svojih.
Sura El-Isra
Ajet 22
Ne stavljaj uz Allaha nekog drugog boga - da ne bi osudu zaslužio i bez podrške ostao.
Sura El-Isra
Ajet 47
Mi dobro znamo šta oni žele da čuju kada dolaze da te prisluškuju, i o čemu se sašaptavaju kad nevjernici govore: "Vi slijedite samo opčinjena čovjeka!"
Sura El-Isra
Ajet 48
Vidi šta o tebi oni govore, pa onda lutaju i ne mogu da nađu Pravi put.
Sura El-Isra
Ajet 56
Reci: "Molite se onima koje, pored Njega, smatrate bogovima, pa, oni vas neće moći nevolje osloboditi niti je preusmjeriti."
Sura El-Isra
Ajet 57
Oni kojima se oni mole sami traže načina kako će se što više Gospodaru svome približiti, i nadaju se milosti Njegovoj i plaše se kazne Njegove. A kazne Gospodara tvoga svako treba da se čuva.
Sura El-Isra
Ajet 90
I govore: "Nećemo ti vjerovati sve dok nam iz zemlje izvor-vodu ne izvedeš."
Sura El-Isra
Ajet 91
"Ili dok ne budeš imao vrt od palmi i loze, pa da kroz njeg svukuda rijeke provedeš."
Sura El-Isra
Ajet 92
"Ili dok na nas nebo u parčadima ne oboriš, kao što tvrdiš; ili dok Allaha i meleke kao jamce dovedeš."
Sura El-Isra
Ajet 93
"Ili dok ne budeš imao kuću od zlata ili dok se na nebo ne uspenješ; a nećemo vjerovati ni da si se uspeo sve dok nam ne doneseš Knjigu da je čitamo." Reci: "Uzvišen neka je Gospodar moj! - zar ja nisam samo čovjek, poslanik?"
Sura El-Isra
Ajet 94
A ljude je, kad im je dolazila objava, odvraćalo od vjerovanja samo to što su govorili: "Zar je Allah kao poslanika čovjeka poslao?"
Sura El-Isra
Ajet 95
Reci: "Kad bi na Zemlji meleki smireno hodili, Mi bismo im s neba meleka za poslanika poslali."
Sura Merjem
Ajet 82
A ne valja tako! Božanstva će poreći da su im se klanjali, i bit će im protivnici.
Sura El-Enbija
Ajet 36
Kada te vide nevjernici, samo ti se rugaju: "Je li to onaj koji vaše bogove huli?" A oni sami ne vjeruju kad se spomene Svemilosni.
Sura El-Enbija
Ajet 38
Oni govore: "Kada će već jednom ta prijetnja, ako istinu govorite?
Sura El-Enbija
Ajet 44
Mi smo ovima, a i precima njihovim, dali da uživaju, tako da su im životi postali dugi. A zar oni ne vide da Mi u zemlju njihovu dolazimo i da je s krajeva njezinih umanjujemo, pa kako bi oni bili pobjednici?!
Sura Merjem
Ajet 90
Gotovo da se nebesa raspadnu, a Zemlja provali i planine zdrobe
Sura Merjem
Ajet 91
što Svemilosnom pripisuju dijete!
Sura El-Hadždž
Ajet 30
To je tako! A ko poštuje Allahove svetinje, to mu je dobro kod Gospodara njegova - a dozvoljena vam je stoka, osim one o kojoj vam je rečeno - pa klonite se prljavštine kumira i klonite se lažna govora!
Sura El-Hadždž
Ajet 31
Iskazujući Allahu čistu predanost, a nesmatrajući nikoga Njemu ravnim! A onaj ko bude smatrao da ima Allahu ravan - bit će kao onaj koji je s neba pao i koga su ptice razgrabile, ili kao onaj kojeg je vjetar u daleki predio odnio.
Sura El-Mu`minun
Ajet 82
Govorili su: "Zar kad pomremo i kad prah i kosti postanemo, zar ćemo, zaista, biti oživljeni?
Sura El-Furkan
Ajet 3
A oni su uzeli mimo Njega božanstva koja ništa ne stvaraju, a koja su sama stvorena, koja nisu u stanju da od sebe neku štetu otklone ni da sebi kakvu korist pribave i koja nemaju moći da život oduzmu, da život daju i da ožive.
Sura El-Hadždž
Ajet 71
Mnogobošci se, pored Allaha, klanjaju onima za koje im On nije poslao nikakav dokaz, i o njima sami ništa ne znaju. A mnogobošcima neće niko pomoći.
Sura El-Hadždž
Ajet 72
A kad im se Naši jasni ajeti kazuju, ti primjećuješ veliko negodovanje na licima onih što ne vjeruju, koji umalo da ne nasrnu na one koji im riječi Naše kazuju. Reci: "Hoćete li da vam kažem što će vam biti mrže od toga? - Vatra kojom Allah nevjernicima prijeti, a grozno će ona prebivalište biti."
Sura El-Hadždž
Ajet 73
O ljudi, evo jednog primjera, pa ga poslušajte: "Oni kojima se vi, pored Allaha. klanjate, ne mogu nikako ni mušicu stvoriti, makar se radi nje sakupili. A ako bi im mušica nešto ugrabila, oni to ne bi mogli od nje izbaviti, nejak je i onaj koji traži i ono što se traži!"
Sura El-Hadždž
Ajet 74
Oni ne poznaju Allaha kako treba, a Allah je, uistinu, moćan i silan.
Sura El-Furkan
Ajet 43
Kaži ti Meni, hoćeš li ti biti čuvar onome koji je strast svoju za boga svoga uzeo?
Sura El-Furkan
Ajet 44
Misliš li ti da većina njih hoće da čuje ili da nastoji da shvati? Kao stoka su oni, čak su još dalje s Puta pravog skrenuli.
Sura El-Furkan
Ajet 55
Mjesto Allahu oni se klanjaju onima koji nisu u stanju da im neku korist pribave ni da od njih kakvu štetu otklone. Nevjernik je šejtanov pomagač protiv njegovog Gospodara.
Sura El-Kasas
Ajet 63
reći će oni na kojima će se riječ obistiniti: 'Gospodaru naš, ove što smo na stranputicu naveli, naveli smo zato što smo i sami na stranputici bili, mi ih se pred Tobom odričemo, oni se nama nisu klanjali.
Sura El-Kasas
Ajet 65
A na Dan kad ih On pozove i upita: 'šta ste poslanicima odgovorili?
Sura El-Kasas
Ajet 74
A na Dan kad ih on pozove i upita: 'Gdje su oni koje ste Meni ravnim smatrali?
Sura El-Kasas
Ajet 75
Iz svakog naroda dovest ćemo svjedoka i reći: 'Dajte svoj dokaz!', i oni će saznati da je Bog jedino Allah, a neće im biti onih koje su izmišljali.
Sura El-Kasas
Ajet 77
i nastoj da time što ti je Allah dao stekneš onaj svijet, a ne zaboravi ni svoj udio na ovom svijetu i čini drugima dobro, kao što je Allah tebi dobro učinio, i ne čini nered po Zemlji, jer Allah ne voli one koji nered čine.
Sura El-Kehf
Ajet 51
"Ja nisam uzimao njih za svjedoke prilikom stvaranja nebesa i Zemlje niti prilikom stvaranja njih samih i za pomagače nisam uzimao one koji na krivi put upućuju.
Sura El-Ankebut
Ajet 53
Oni traže od tebe da ih što prije stigne kazna. A da nije određenog roka za to, kazna bi im došla, a doći će im, sigurno, iznenada, oni neće predosjetiti.
Sura El-Ankebut
Ajet 54
Oni traže od tebe da ih što prije stigne kazna, a Džehennem će sigurno sve nevjrnike obuhvatiti
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 221
Hoću li vas obavijestiti kome dolaze šejtani?
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 222
Oni dolaze svakom lašcu, grješniku,
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 223
Oni prisluškuju - i većinom oni lažu.
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 224
A zavedeni slijede pjesnike.
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 225
Zar ne znaš da oni u svaki govor zadiru,
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 226
i da govore ono što ne rade,
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 227
Tako ne govore samo oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji često Allaha spominju, i koji uzvraćaju kad ih vrijeđaju. A mnogobošci će sigurno saznati u kakvu će se muku uvaliti.
Sura Sebe`
Ajet 22
Reci: "Zovite one koje, pored Allaha, bogovima smatrate. Oni ništa nemaju, ni koliko trun jedan, ni na nebesima ni na Zemlji; oni u njima nemaju nikakva udjela i On nema od njih nikakve pomoći.
Sura Fatir
Ajet 13
On uvodi noć u dan i uvodi dan u noć, On je potčinio Sunce i Mjesec - svako plovi do roka određenog; to vam je, eto, Allah, Gospodar vaš, carstvo je Njegovo! A oni kojima se, pored Njega, klanjate ne posjeduju ništa.
Sura Fatir
Ajet 14
Ako im se molite, ne čuju vašu molbu, a da i čuju, ne bi vam se odazvali; na Sudnjem danu će poreći da ste ih Njemu ravnim smatrali. I niko te neće obavijestiti kao Onaj Koji zna.
Sura El Bekare
Ajet 116
Nevjernici govore: "Allah je sebi dijete uzeo." Uzvišen neka je On! Naprotiv, Njemu pripada sve što je na nebesima i Zemlji i Njemu se sve pokorava.
Sura Es -Saffat
Ajet 6
Mi smo nebo najbliže vama sjajnim zvijezdama okitili
Sura Es -Saffat
Ajet 7
i čuvamo ga od svakoga šejtana prkosnoga
Sura Es -Saffat
Ajet 8
da ne prisluškuje društvo najviše; njih sa svih strana gađaju
Sura Es -Saffat
Ajet 9
da ih otjeraju: njih čeka patnja neprekidna
Sura Es -Saffat
Ajet 10
a onoga koji što ugrabi - stigne svjetlica plamteća.
Sura Es -Saffat
Ajet 11
Upitaj ih da li je teže njih stvoriti ili sve ostalo što smo stvorili? - Njih smo stvorili od ljepljive ilovače.
Sura Es -Saffat
Ajet 12
Ti se diviš, a oni se rugaju
Sura Es -Saffat
Ajet 13
a kad im se savjeti upućuju, oni ih ne prihvataju
Sura Es -Saffat
Ajet 14
i kad dokaz vide, oni jedni druge na ismijavanje podstiču
Sura Es -Saffat
Ajet 15
i govore: 'Ovo nije ništa drugo do prava čarolija!
Sura Es -Saffat
Ajet 16
Zar kad poumiremo i kad kosti i zemlja postanemo, zar ćemo mi, zaista, biti oživljeni
Sura Es -Saffat
Ajet 17
i naši preci davni?
Sura Es -Saffat
Ajet 18
Reci: 'Da, a bit ćete i poniženi!'
Sura Es -Saffat
Ajet 19
To će biti samo glas jedan, i svi će odjednom progledati!
Sura Es -Saffat
Ajet 20
...i reći će: 'Teško nama, ovo je - Sudnji dan!
Sura Es -Saffat
Ajet 21
Da, ovo je Dan suda u koji vi niste vjerovali!
Sura Es -Saffat
Ajet 22
Sakupite one koji su sebi nasilje učinili i njihove partnere i one kojima su se klanjali
Sura Es -Saffat
Ajet 23
mimo Allaha, i pokažite im put koji u Džehennem vodi
Sura El Bekare
Ajet 166
Kada se oni za kojim su se drugi povodili odreknu onih koji su ih slijedili i kaznu budu iskusili i kada se veze koje su ih vezale prekidaju",
Sura Sad
Ajet 2
doista su bahati i inadžije oni koji neće da vjeruju!
Sura Ez-Zumer
Ajet 2
Mi ti, doista, objavljujemo Knjigu, s istinom, pa robuj Allahu ispovijedajući Mu čistu vjeru.
Sura Ez-Zumer
Ajet 3
Čista vjera pripada samo Allahu! A onima koji pored Njega uzimaju zaštitnike: 'Mi ih obožavamo samo zato da bi nas što više Allahu približili' - Allah će njima, zaista, presuditi o onome u čemu su se oni razilazili. Allah nikako neće ukazati na Pravi put onome ko je lažljivac i nevjernik.
Sura Ez-Zumer
Ajet 4
Da je Allah htio dijete imati, izabrao bi, između onih koje je stvorio, onoga koga bi On htio. Uzvišen je On, On je Allah, Jedini i Svemoćni!
Sura Ez-Zumer
Ajet 24
Zar je isti onaj koji će se na Sudnjem danu licem svojim zaklanjati od strahovite patnje kao onaj koji je siguran od nje? 'Trpite ono što ste zaslužili!' - mnogobošcima će se reći.
Sura Ez-Zumer
Ajet 38
Ako ih upitaš ko je stvorio nebesa i Zemlju, sigurno će reći: 'Allah!' A ti reci: 'Mislite li vi, da li bi oni kojima se, pored Allaha, klanjate mogli otkloniti štetu, ako Allah hoće da mi je učini, ili, da li bi mogli zadržati milost Njegovu, ako On hoće da im je podari?' Reci: 'Meni je dovoljan Allah, u Njega se uzdaju oni koji se pouzdavaju.'
Sura Ez-Zumer
Ajet 45
Kad se Allah samo spomene, grče se srca onih koji u onaj svijet ne vjeruju, a kada se spomenu oni kojima se oni pored Njega klanjaju, odjednom ih radost obuzme.
Sura Ez-Zumer
Ajet 62
Allah je Stvoritelj svega i On upravlja svim.
Sura Ez-Zumer
Ajet 64
Reci: 'Zar od mene tražite da nekoga drugog, osim Allaha, obožavam, o neznalice!'
Sura Ez-Zumer
Ajet 65
A tebi, i onima prije tebe, objavljeno je: 'Ako budeš druge Allahu ravnim smatrao, tvoja će djela sigurno propasti, a ti ćeš izgubljen biti.'
Sura Ez-Zumer
Ajet 67
Oni nisu veličali Allaha onako kako Ga treba veličati; a čitava će Zemlja na Sudnjem danu u šaci Njegovoj biti, a nebesa će u desnici Njegovoj smotana ostati. Čist neka je On i uzvišen iznad onih koje Njemu smatraju ravnim!
Sura Eš-Šura
Ajet 21
Zar oni da imaju ortake koji im propisuju da vjeruju ono što Allah nije naredio? Da nije riječi odluke, među njima bi već bilo presuđeno. - A nevjernike, doista, čeka patnja nesnosna.
Sura Eš-Šura
Ajet 22
Vidjećeš nevjernike kako strepe zbog onoga što su činili, i kazna će ih stići; a oni koji su vjerovali i dobra djela činili bit će u divnim dženetskim baščama, sve što zažele imat će u Gospodara svoga; bit će to blagodat velika.
Sura Ed-Duhan
Ajet 44
"hrana grješnika"
Sura Ed-Duhan
Ajet 47
"Ščepajte ga i usred ognja odvucite"
Sura Ed-Duhan
Ajet 48
"a zatim mu, za kaznu, na glavu vodu koja ključa izlijevajte!"
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 9
Pa ako ih upitaš ko je stvorio nebesa i Zemlju, oni će sigurno reći: 'Stvorio ih je Silni, Sveznajući!'
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 10
Onaj Koji vam je Zemlju kolijevkom učinio i po njoj vam prolaze stvorio, da biste se uputili.
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 11
Onaj koji s neba s mjerom spušta vodu, pomoću koje u život vraćamo mrtve predjele - tako ćete i vi biti (iz grobova) izvedeni.
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 12
Onaj Koji stvara stvorenja svake vrste i daje vam lađe i stoku da na njima putujete.
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 13
Da se na (palubama i) leđima njihovim smjestite i da se, potom, kada se smjestite na njih, sjetite blagodati Gospodara svoga i da reknete: 'Slavljen neka je Onaj Koji nam je ovo potčinio, mi to sami ne bismo mogli postići.'
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 14
'I mi ćemo se sigurno Gospodaru svome vratiti!'
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 20
I oni vele: 'Da je htio Svemilosni, njih ne bismo obožavali! Oni o tome ništa ne znaju, oni samo lažu.'
Sura El Bekare
Ajet 170
A kada im se kaže: "Slijedite ono što je Allah objavio!" oni odgovaraju: "Ne, nego ćemo slijediti ono na čemu smo naše pretke zatekli." "Zar i onda kada im preci nisu ništa shvaćali, niti su na Pravom putu bili?
Sura El Bekare
Ajet 171
Oni koji ne vjeruju slični su onome koji viče, ali sam ne čuje ništa osim zov i zapomaganje; oni su gluhi, nijemi i slijepi i oni ništa ne shvaćaju.
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 21
Zar smo im Mi dali (o tome) Knjigu prije ove pa se nje pridržavaju?
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 22
Oni čak govore: 'Mi smo zatekli pretke naše kako ispovijedaju vjeru i prateći njihove tragove mi smo na Pravom putu.'
Sura Et-Tevba
Ajet 5
"Kada prođu sveti mjeseci, onda ubijajte mnogobošce gdje god ih nađete, zarobljavajte ih, opsjedajte i na svakom prolazu dočekujte. Pa ako se pokaju i budu namaz obavljali i zekat davali, ostavite ih na miru, jer Allah zaista prašta i Milostiv je."
Sura Et-Tevba
Ajet 6
"Ako te neki od mnogobožaca zamoli za zaštitu, ti ga zaštiti da bi saslušao Allahove riječi, a potom ga otpremi na mjesto pouzdano za njega, to zato što oni pripadaju narodu koji ne zna."
Sura Et-Tevba
Ajet 7
"Kako mnogobošci mogu imati ugovor s Allahom i Poslanikom Njegovim? Mogu imati samo oni s kojima ste ugovor kod Mesdžid- Harama zaključili; sve dok se oni budu ugovora pridržavali, pridržavajte se i vi, jer Allah, zaista, voli pobožne."
Sura Et-Tevba
Ajet 17
"Mnogobošci nisu dostojni Allahove džamije održavati kad sami priznaju da su nevjernici. Djela njihova će se poništiti i u Vatri će vječno ostati."
Sura Et-Tevba
Ajet 18
"Allahove džamije održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji namaz obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje oni su, nadati se, na pravom putu."
Sura El Bekare
Ajet 191
I ubijajte ih gdje god ih stignete, i progonite ih odakle su oni vas prognali! A smutnja je teža od ubijanja! I ne borite se protiv njih kod Hrama časnog dok vas oni tu ne napadnu. Ako vas tu napadnu, onda ih ubijajte! Takva je kazna za nevjernike.
Sura Sad
Ajet 4
"Oni se čude što im je jedan od njih došao da ih opominje, i govore nevjernici: "Ovo je čarobnjak? To je, zaista, nešto veoma čudno!"
Sura Sad
Ajet 5
"Zar on da bogove svede na Boga jednog? To je, zaista, nešto veoma čudno!"
Sura Sad
Ajet 7
"Za ovo nismo čuli u vjeri predaka naših, ovo nije ništa drugo već namještena laž"
Sura El Bekare
Ajet 221
Ne ženite se idolopoklonkama dok vjernice ne postanu; uistinu je robinja vjernica bolja od idolopoklonke, makar vam se ona i sviđala! Ne udajite vjernice za idolopoklonike dok ne postanu vjernici; jer uistinu je rob vjernik bolji od idolopoklonika, makar vam se i dopadao. Ti zovu u Vatru, a Allah voljom Svojom poziva Džennetu i oprostu, te objašnjava ljudima Znakove Svoje, da bi se podsjećali!
Sura En-Nedžm
Ajet 19
Šta kažete o Latu i Uzzau
Sura En-Nedžm
Ajet 20
i Menatu, trećoj, najmanje cijenjenoj? -
Sura En-Nedžm
Ajet 23
To su samo imena koja ste im vi i preci vaši nadjenuli, Allah o njima nikakav dokaz nije poslao; oni se povode samo za pretpostavkama i onim za čim duše žude, a već im dolazi od Gospodara njihova prava uputa.
Sura En-Nedžm
Ajet 28
a o tome ništa ne znaju, slijede samo pretpostavke, a pretpostavka istini baš nimalo ne koristi.
Sura El-Kamer
Ajet 2
a oni, uvijek kada vide čudo, okreću glave i govore: 'Čarolija neprestana!'
Sura El-Kamer
Ajet 3
Oni ne vjeruju i povode se za prohtjevima svojim, a sve je već određeno.
Sura El-Kamer
Ajet 9
“Lagao je Nuhov narod prije njih pa su roba Našeg u laž utjerivali, govoreći: ‘Luđak!’ – i Nuh je onemogućen bio.
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 86
Oni kojima se oni, pored Njega, klanjaju - neće se moći za druge zauzimati; moći će samo oni koji istinu priznaju, oni koji znaju.
Sura Ez-Zuhruf
Ajet 87
A ako ih zapitaš ko ih je stvorio, sigurno će reći: 'Allah!' Pa kuda se onda odmeću?!
Sura Et-Tevba
Ajet 23
"O vjernici, ne prijateljujte ni sa očevima vašim ni sa braćom vašom, ako više vole nevjerovanje od vjerovanja. Onaj od vas koji bude s njima prijateljevao, taj se, doista, prema sebi ogriješio."
Sura Et-Tevba
Ajet 54
"A prilozi njihovi neće biti primljeni zato što u Allaha i Njegova Poslanika ne vjeruju, što predanošću namaz ne obavljaju i što samo preko volje udjeljuju."
Sura El Bekare
Ajet 272
Nije na tebi da ih na Pravi put izvodiš, jer Allah izvodi na Pravi put koga On hoće! Dobro koje podijelite vaše je, a nećete dijeliti osim u težnji za licem Allahovim! A ono što od dobra udijelite drugima, to će vam se nadoknaditi i neće vam se nepravda učiniti!"
Sura El-Fedžr
Ajet 14
Gospodar tvoj motri stalno
Sura El-Bejjine
Ajet 6
Oni koji ne vjeruju između sljedbenika Knjige i mnogobošci, bit će, sigurno, u vatri džehenemskoj, u njoj će vječno ostati: oni su najgora stvorenja.
Sura El-Kafirun
Ajet 1
Reci: 'O vi nevjernici'
Sura El-Kafirun
Ajet 2
ja ne robujem onome čemu vi robujete
Sura El-Kafirun
Ajet 3
niti ste vi robovi onome Kome ja robujem
Sura El-Kafirun
Ajet 4
niti sam ja rob onome čemu vi robujete
Sura El-Kafirun
Ajet 5
niti ste vi robovi Onome Kome ja robujem
Sura El-Kafirun
Ajet 6
Vama - vaša vjera, a meni - moja.
Sura Ali -Imran
Ajet 180
Neka oni koji škrtare u onome što im Allah iz obilja Svoga daje nikako ne misle da je to dobro za njih! Naprotiv, to je zlo za njih! Na Sudnjem danu bit će im oko vrata omotano ono čime su škrtarili! A Allahu pripada nasljedstvo nebesa i Zemlje i Allah je obaviješten o onome što vi radite!
Sura Ali -Imran
Ajet 181
Allah je čuo riječi onih koji su govorili: "Allah je siromašan, a mi smo bogati!" Mi ćemo zabilježiti ono što su oni govorili kao i to što su bez opravdanja vjerovjesnike ubijali! I reći ćemo: Iskusite kaznu u Ognju!
Sura Ali -Imran
Ajet 182
To je zbog djela vaših ruku, a Allah nije nepravdan prema robovima!
Sura En-Nisa`
Ajet 38
I oni koji troše imanja svoja pretvarajući se pred ljudima, a u Allaha i onaj svijet ne vjeruju! A kome je šejtan drug, to mu je zao drug!
Sura En-Nisa`
Ajet 48
Allah, doista, neće oprostiti da se Njemu išta ravnim pridružuje, a oprostit će sve mimo toga kome On hoće! A onaj ko drugog Allahu pridružuje, on čini potvoru i grijeh veliki!
Sura En-Nisa`
Ajet 50
Pogledaj kako izmišljaju laž o Allahu! To je Allahu dovoljno kao jasan grijeh!
Sura En-Nisa`
Ajet 60
Zar ne vidiš one koji tvrde da vjeruju u ono što je objavljeno tebi i u ono što je objavljeno prije tebe, kako žele da im se pred Tagutom sudi, iako im je naređeno da u njega ne vjeruju?! A šejtan želi da ih samo u veliku zabludu navede!
Sura En-Nisa`
Ajet 116
Allah, doista, neće oprostiti da se Njemu išta ravnim smatra, a kome hoće oprostit će sve osim toga; onaj ko Allahu što ravnim bude smatrao - doista je daleko zalutao!
Sura En-Nisa`
Ajet 117
Oni mimo Allaha samo ženske kumire obožavaju i ne obožavaju drugog do šejtana - prkosnika
Sura El-Hidžr
Ajet 94
Ti javno ispovijedaj ono što ti se naređuje i mnogobožaca se okani
Sura El-Hidžr
Ajet 95
Mi ćemo te osloboditi onih koji se rugaju
Sura El-Hidžr
Ajet 97
Mi dobro znamo da ti je teško u duši zbog onoga što oni govore
Sura Es-Saff
Ajet 13
A dat će vam i drugu blagodat koju jedva čekate: Allahovu pomoć i skoru pobjedu! Zato obraduj radosnom viješću vjernike!
Sura Es -Saffat
Ajet 149
A upitaj ih: 'Zar su za Gospodara tvoga - kćeri, a za njih sinovi?'
Sura Es -Saffat
Ajet 150
Zar smo u njihovu prisustvu meleke kao žene stvorili?
Sura Es -Saffat
Ajet 152
Allah je rodio' - oni su, zaista, lažljivci
Sura Es -Saffat
Ajet 153
Zar je On kćeri sinovima pretpostavio?
Sura Es -Saffat
Ajet 154
Šta vam je. Kako rasuđujete?!
Sura Es -Saffat
Ajet 155
Zašto ne razmislite?
Sura Es -Saffat
Ajet 156
Ili gdje vam je dokaz očiti?
Sura Es -Saffat
Ajet 157
Donesite Knjigu svoju, ako istinu govorite.
Sura Es -Saffat
Ajet 158
Mnogobošci između Njega i džina srodstvo uspostavljaju, a džini odavno znaju da će oni u vatru biti bačeni
Sura Es -Saffat
Ajet 159
Uzvišen neka je Allah i daleko od onoga kako Ga oni opisuju!
Sura Es -Saffat
Ajet 160
To ne čine Allahovi iskreni robovi
Sura Es -Saffat
Ajet 161
Ali, ni vi, sa onima kojima se klanjate
Sura Es -Saffat
Ajet 162
ne možete o njima nikoga u zabludu zavesti
Sura Es -Saffat
Ajet 163
osim onoga koji će ionako u Vatri gorjeti.