Početak stvaranja

Pronađeno 23 povezanih ajeta

Preuzmi temu (Print)
1

Sura El-A`raf

Ajet 12

"Šta te je navelo pa da ničice ne padneš kad sam ti naredio?" - upita On. "Ja sam bolji od njega; mene si od vatre stvorio, a njega od ilovače", odgovori on.

2

Sura El-A`raf

Ajet 13

"E onda izlaz iz Dženneta" - reče On, "ne priliči ti da u njemu prkosiš; izlazi, ti si, zaista, od onih prezrenih!"

3

Sura El-A`raf

Ajet 14

"Daj mi vremena do dana njihova oživljenja!" - zamoli on.

4

Sura El-A`raf

Ajet 15

"Daje ti se vremena!" - reče On.

5

Sura El-A`raf

Ajet 16

"E zato što si odredio pa sam u zabludu pao" - reče - "kunem se da ću ih na Tvom pravom putu presretati,

6

Sura El Bekare

Ajet 31

I pouči On Adema svim imenima, a onda ih predoči melecima i reče: "Kažite Mi imena njihova, ako istinu govorite!

7

Sura El Bekare

Ajet 34

A kad rekosmo melecima: 'Ničice padnite Ademu!', oni ničice padoše svi izuzev Iblisa. On ne htjede, uzoholi se i postade nevjernik.

8

Sura El Bekare

Ajet 35

I Mi rekosmo: "O Ademe, živite ti i žena tvoja u Džennetu i jedite u njemu gdje god želite, ali se ovome drvetu ne približujte, pa da time nepravdu učinite!

9

Sura El Bekare

Ajet 36

Ali, šejtan ih navede na grijeh i zbog njega (drveta) i izvede ih iz onoga u čemu su bili! "Siđite!" - rekosmo Mi, jedni drugima ćete neprijatelji biti, do određenog vremena vaše je boravište i uživanje neko vrijeme.

10

Sura El Bekare

Ajet 37

I Adem primi neke riječi od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista, prima pokajanje; On je milostiv.

11

Sura El-Enbija

Ajet 16

Mi nismo stvorili nebo i Zemlju i ono što je između njih, igrajući se.

12

Sura En-Nisa`

Ajet 1

O ljudi, bojte se Gospodara svoga, Koji vas je stvorio od jedne osobe, od koje je njen par stvorio, a od njih dvoje mnoge muškarce i žene rasijao! Bojte se Allaha, Čijim imenom jedni druge molite, i čuvajte rodbinske veze! Allah doista nad vama bdije!

13

Sura El-Hidžr

Ajet 26

"Mi smo stvorili Adema od ilovače, od blata ustajalog."

14

Sura El-Hidžr

Ajet 27

"A još prije stvorili smo džine od vatre užarene."

15

Sura El-Hidžr

Ajet 29

"I kad mu dam lik i u njega udahnem dušu, vi mu se poklonite."

16

Sura El-Hidžr

Ajet 30

"Svi su se meleki, zajedno, poklonili."

17

Sura El-Hidžr

Ajet 31

"Osim Iblisa; on se nije htio sa njima pokloniti."

18

Sura El-Hidžr

Ajet 36

"Gospodaru moj" - reče on - "daj mi vremena do Dana kad će oni biti oživljeni!"

19

Sura El-Hidžr

Ajet 37

"Daje ti se rok" - reče On -

20

Sura El-Insan

Ajet 2

Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo da bismo ga na kušnju stavili i činimo da on čuje i vidi;

21

Sura El-Kijame

Ajet 37

Zar nije bio kap sjemena koja se ubaci?

22

Sura El-Kijame

Ajet 38

Zatim ugrušak kome On onda razmjer odredi i skladnim mu lik učini.

23

Sura El-Kijame

Ajet 39

I od njega dvije vrste, muškarca i ženu, stvori