Sura El-En`am
Ajet 70
Ostavi one koji vjeru svoju kao igru i zabavu uzimaju, i koje je život na ovom svijetu obmanuo, a opominji Kur'anom da čovjek, zbog onoga što radi, ne bi stradao, jer osim Allaha - ni zaštitnika ni posrednika neće imati i jer se od njega nikakva otkupnina neće primiti. Oni će, zbog onoga što su radili, biti u muci držani; njih čeka piće od ključale vode i patnja nesnosna, zato što nisu vjerovali.
Sura El-Maide
Ajet 77
"Reci: O sljedbenici Knjige, ne zastranjujte u vjerovanju svome, suprotno istini, i ne povodite se za prohtjevima ljudi koji su još davno zalutali, i mnoge u zabludu odveli, i sami s pravoga puta skrenuli!"
Sura El-Maide
Ajet 79
"jedni druge nisu odvraćali od grješnih postupaka svojih. Ružno li je zaista to kako su postupali!"
Sura El Bekare
Ajet 44
Zar od drugih tražite da dobročinstvo čine, a pri tome sebe zaboravljate, dok Knjigu učite? Zar se opametiti nećete?
Sura En-Nahl
Ajet 125
"Na put Gospodara svoga mudro i lijepim savjetom pozivaj, i s njima na najljepši način raspravljaj! Gospodar tvoj zna one koji su zalutali s puta Njegova, i On zna one koji su na Pravom putu."
Sura En-Neml
Ajet 79
zato se pouzdaj u Allaha, jer ti, doista, slijediš Pravu Istinu!
Sura En-Neml
Ajet 91
Ja sam primio zapovijest da robujem jedino Gospodaru ovoga grada koji je On učinio svetim - a Njemu sve pripada - i naređeno mi je da budem poslušan.
Sura En-Neml
Ajet 92
i da Kur'an kazujem; onaj ko bude išao pravim putem na pravom putu je za svoje dobro, a onome koji je u zabludi ti reci: 'Ja samo opominjem".
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 213
Zato se, mimo Allaha, ne moli drugom bogu - da ne bi bio jedan od onih koji će biti mučeni!
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 214
I opominji rodbinu svoju najbližu,
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 215
I budi ljubazan prema vjernicima koji te slijede!
Sura Eš-Šu`ara`
Ajet 216
A ako te ne budu poslušali, ti reci: Ja nemam ništa s tim što vi radite.
Sura Fussilet
Ajet 33
"A ko govori ljepše od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela čini i koji govori: 'Ja sam, doista, musliman!'"
Sura El-Beled
Ajet 15
siroče bliska roda
Sura El-Beled
Ajet 16
li ubogoga nevoljnika
Sura El-Beled
Ajet 17
a usto da je od onih koji vjeruju, koji jedni drugima strpljivost preporučuju i koji jedni drugima milosrđe preporučuju
Sura Ali -Imran
Ajet 110
Vi ste najbolji narod koji se ikada pojavio: tražite da se čini dobro, a odvraćate od zla, i vjerujete u Allaha! A kada bi sljedbenici Knjige vjerovali, bilo bi bolje za njih; među njima ima vjernika, ali većinom su grješnici!
Sura En-Nisa`
Ajet 63
To su oni za koje Allah zna šta je u srcima njihovim, pa okreni se od njih i savjetuj ih, i reci im ono što će ih dirnuti!
Sura Et-Tegabun
Ajet 9
Na Dan kad vas On sakupi, na dan Zbora, to je dan Samoobmane. Ko bude vjerovao i dobra djela činio, On će mu prekriti loša djela njegova i uvest će ga u dženetske bašče kroz koje rijeke teku, u njima će vječno i zauvijek boraviti. To će uspjeh veliki biti